HTML

Címkék

Friss topikok

  • Koandi: 'Legjobb tanulás a tanítás'-hoz: igen ráébredtem, hogy tanítani saját magunkat is lehet, azaz nem ... (2010.06.02. 14:22) Válj a nyelv igazi mesterévé!
  • norbigal: @Dolena: 1. Köszi :D 2. A szövegek megtanulása tényleg nem piskóta, mégis - legalábbis nekem - t... (2010.05.23. 13:33) Alapcélok

Archívum

2010.05.23. 09:23 norbigal

Élőnyelvi angol

A KULCS A TÖKÉLETES élőnyelvi ANGOLTUDÁSHOZ

 

The Key To Excellent English

Először is egy kérdés:

Melyik a legfontosabb angol nyelvi készség?  Melyik készségnek kell birtokában lenned ahhoz,

hogy jól kommunikálj?

 

Nyilvánvalóan, az első számú ilyen készség a FOLYÉKONY/GÖRDÜLÉKENY BESZÉD.  A gördülékenység alatt egy képességet értünk arra vonatkozóan, hogy könnyen és gyorsan beszélj (és nem mellékeses érts) angolul… FORDÍTÁS NÉLKÜL.  A GÖRDÜLÉKENYSÉG azt jelenti, hogy könnyen képes vagy beszélni anyanyelvi beszélőkkel. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy azonnal beszélsz és megértesz akármit.

 

A gördülékenység a legfontosabb célunk az angolban. De miért is?!?!

 

Az, hogy leteszel egy nyelvvizsgát, csupán azt jelenti, hogy az angol, IRODALMI nyelv egy részét tudod. Ez mind szép, és persze szükséged is lesz rá, de az irodalmi nyelven nagyon nehéz folyamatosan beszélni. Gondolj csak bele! Amikor a hétköznapokban beszélsz, a barátoddal, kollégáddal, főnököddel, tanároddal, stb. akkor nem összetett mondatokban beszélsz. Nem tudod, hogy a következő pillanatban nem-e közbeszólnak, vagy a barátodnak nem-e eszébe jut valami más, arról amit épp mondasz. Egyszerűen nem tudhatod mi fog történni még akár fél perc múlva sem. Emiatt próbálod a lehető legrövidebben kifejezni a mondandódat és nem kezdesz el „költői” nyelven beszélni. Ez persze azzal is jár, hogy a beszéded tele van „izééé…”, „őőő…”, „de egyébként meg…”, „ha már itt tartunk…” töltelékszavakkal. És ha jobban megfigyeled, szemrebbenés nélkül vágunk egyik mondatunkból a másikba, anélkül, hogy elborzadnánk azon, hogy miért is nem fejeztük be a mondatot szépen, helyesen.  Akkor miért jövünk zavarba, ha nem fejezzük be, avagy nem tudjuk befejezni az angol mondatunkat?!?!

 

Mert egyszerűen nincs bennünk a rutin, a gördülékenység arra, hogy egyik mondatból a másikba probléma nélkül át tudjunk vágni, és a lehető legegyszerűbben és –rövidebben kifejezzük azt.

 

Ez egy teljesen nyilvánvaló tény, csupán át kell gondolnod, és belátod! - De csak egyetlen módja van a folyékony beszéd elérésének.

 

Nem fogsz folyékonyan beszélni az által, hogy könyveket olvasol!

Nem fogsz gördülékenyen beszélni az által, hogy nyelviskolákba jársz!

Nem fogsz olyan lazán beszélni, mint egy anyanyelvi beszélő attól, hogy nyelvtani szabályokat tanulsz!

 

A szöveghallgatás a kulcs!

 

Ahhoz, hogy folyékonyan beszélj, sok érthető és ismétlődő hanganyagra van szükséged. Ez az egyetlen megoldás. Ahhoz, hogy az angol nyelv fantasztikus beszélője legyél, a füleddel kell az angolt tanulnod és nem a szemeiddel. Magyarul, szövegeket kell hallgatnod. A füleid lesznek a kulcs a kiváló angoltudáshoz.

 

Milyen fajta hanganyag a legjobb? Nos, ismétlődőnek és számodra érthetőnek kell lennie. Ezen mindkét tényező nagyon fontos – Érthető és Ismétlődő.

 

Ha nem érted amit hallgatsz, nem tanulsz semmit. Nem fogsz fejlődni. Ez az amiért ha angol TV csatornákat hallgatsz az nem feltétlen segít neked a nyelvtanulásban. Jelentős részét nem fogod megérteni. Ezek túl bonyolultak, túl gyorsak, tehát inkább csak önbizalom rombolóak.

 

Ha nem érted meg, nem fogsz fejlődni! Eddig érthető igaz? Ezért, a legjobb magnóhallgatási anyag KÖNNYŰ. Tehát, főként könnyű nyelvezetű angolt kell hallgatnod. A legtöbb tanuló olyan anyagot hallgat – VAGY OLVAS - ami túl bonyolult számára. Nem értenek meg eleget belőle, és így csak lassan tanulnak. Hallgass egyszerű angol szövegeket, és a beszéd- és olvasáskészséged rohamosan fog fejlődni!

 

De ahogy mondtam, az érthetőség a receptnek csupán a felét teszi ki.

 

Magában csak az érthetőség nem elegendő. A recept másik része a sok ismétlés. Jelen esetben az ismétlést az új kifejezések hallásának mennyisége alatt értjük. Ha egy új szót csak egyszer hallasz, rövid időn belül elfelejted. Ha 5-ször hallod, valószínűleg még mindig el fogod felejteni néhány órán belül.

 

Egy-egy szót vagy nyelvtani példát sokszor kell meghallgatnod mielőtt azonnal képes leszel rutinból használni és megérteni őket.

Hányszor kell meghallgatnod? A legtöbb embernek 30-szor kell, hogy halljon egy új szót ahhoz, hogy örökre megjegyezze azt. Ahhoz viszont, hogy azt ne csak megértsd, hanem azonnal tudd is használni, valószínűleg 50-szer vagy 100-szor kell majd meghallgatnod! Ez persze ijesztőnek hangzik, de ezt ne úgy képzeld el, hogy leülsz 7 és 10 óra között 3 órára szöveget hallgatni. Mondjuk egy szöveget napi kétszer hallgass meg 2 héten keresztül. Garantáltan fejből fogod fújni az egészet! És ha már valamit fejből fújsz, akkor gondolatban egy olyan minta tárul eléd, amit pontosan ismersz és akármikor tudod használni. És a legjobb, hogy mindezt erőfeszítés nélkül teszed.

 

Az egyszerűség kedvéért, képzeld el, hogy írsz egy puskát amiről gyakorlatilag bármit le tudsz nézni, amikor csak szükséged van rá, szempillantás alatt. A különbség csak az, hogy ez a puska legális, és még érőfeszítésre sincs szükséged az elkészítéséhez.

 

 

Tehát, a 2 legfontosabb pont:  Sokszor és könnyű nyelvezetű angol szövegeket hallgass!

 

 

5 tipp az azonnali szövegértéshez és kiváló beszédkészséghez

 

1.        Egyszerre csak egy adott témából hallgass sok szöveget.

 

Ez a módszer hatásosabb mint sok különböző témából hallgatni különböző szövegeket. Azok a tanulók akik hasonló témákból hallgatnak szövegeket gyorsabban tanulnak és jobban beszélnek, mint azok akik különböző témákból össze-vissza hallgatnak szövegeket.

(A téma alatt akár egy-egy nyelvtani pontot is érthetünk és nem csak egy adott szókincset!)

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy olyan szöveget hallgatsz ami pl. csak egyszerű jelenben van írva, vagy csak egyszerű múltban és befejezett jelenben. Utóbbival felfigyelsz például a Past Simple és Present Perfect különbségeire, anélkül, hogy szabályokat tanulnál.

 

2.        Oszd szét a rendelkezésre álló időt!

 

 Szerinted melyik a jobb? Szünet nélkül 2 órán keresztül hallgatni egy szöveget, vagy szétosztani a nap különböző szakaszaira? Nos, az utóbbi nyilván sokkal jobb. (És többet is ér.)

 

Azáltal, hogy felosztod az időtartamokat, többre fogsz emlékezni és gyorsabban fogsz tanulni. Tehát például többet ér 15 percet hallgatni a szöveget reggel, 15 percet a kocsiban, vagy vonaton, 15 percet a hazafelé vezető úton, és 15 percet lefekvés előtt, mint leülni 2 órára tanulni. Arról pedig már nem is beszélve, hogy az agyad egy idő után „kikapcsol” és nem tud figyelni az idegen szövegre, hiszen túl megerőltető.

 

3.        Használj iPod-ot vagy MP3 lejátszót!

 

Ezek a szerkezetek fantasztikusak! Egy egész auditív könyvtárat helyezhetsz rájuk. Így akárhol hallgathatod őket. Tanulhatsz angolt, utazás, vásárlás, edzés vagy akármi közben.

 

Rengeteg anyagot találhatsz MP3 formátumban az interneten, a hangos könyvektől kezdve az interjúkig, szinte mindent. Szóval választék van, ez neked se legyen indok! (De a hanganyaghoz kell még más is, amiről az 5. pontban olvashatsz)

 

4.        Hallgass filmeket!

 

A filmeket nagyszerűen lehet használni angoltanulásra, de csak ha tudod, hogyan is nézd őket!

 

Ne nézz meg egy egész filmet egyszerre. Ne fogod megérteni és éppen emiatt nem fogsz belőle eleget tanulni.

 

Hetente csak 1 jelenetet nézz meg! Kövesd az alábbi módszert:

1, Először nézd meg a filmet magyar felirattal. Ez segíteni fog, hogy megérts miről is szól a film.

2, Másodjára nézd meg a filmet angol felirattal. Állítsd meg, és szótárazd ki az új szavakat. Ezeket értelemszerűen írd ki egy füzetbe.

3,Hallgasd meg a jelenetet néhányszor angol felirattal, de ne állítsd le.

4,Hallgasd meg a jelentet néhányszor a felirat nélkül.

5,Ismételd amit mondanak – minden nap 1 héten keresztül.

 

5.        Olvasd és ezzel párhuzamosan hallgasd a szöveget!

A szövegek hallgatása és olvasása elképesztően hatékony tud lenni. Ami alatt hallgatod a szöveget kövesd a szemeiddel az átiratát, szóról-szóra!  Nem kell elhinned, hogy működik csak próbáld ki és meg fogod látni, hogy a füled „rá áll” az angolra. Ez egyébként a kiejtésed is fejleszteni fogja.

 

Ha úgy hallgatod a szöveget, hogy közben nézed is az átiratát abban is segíteni fog, hogy a sokkal nehezebb anyagokat is azonnal megértsd. Azután, hogy ezt néhányszor megtetted és még emlékszel az új szavak jelentésére, tedd félre a szöveget és csak hallgasd! Sokkal többet fogsz belőle érteni mintha a szöveg átirata nélkül hallgattad volna, és így sokkal gyorsabban fogsz előre haladni. A tanulság tehát: próbálj mindig olyan szöveget találni, aminek az átirata is elérhető!

 

És ha mindezen túl nyelvvizsgát akarsz tenni…

 

Akkor csupán neki kell fognod könnyített nyelvezetű könyvek olvasásának. De itt is van néhány dolog amivel tisztában kell lenned.

 

A könnyített olvasmányokat 10 szintre osztották. Ahhoz, hogy tudd te melyikbe tartozol, bele kell olvasnod mindbe. Az a megfelelő szint számodra ahol 1 oldalon a szavak 90%-át megérted. A maradék 10%-ot pedig csak akkor szabad ki szótáraznod, ha a szövegösszefüggésből ez nem derül ki. Ez pedig ritkaság.

 

A lényeg tehát, hogy ezzel az „irodalmi” nyelvet fogod tanulni, amit majd a nyelvvizsgán is fel kell mutatnod. Amikor már jó néhány könyvet magad mögött hagytál, akkor kezdj el vizsgafeladatokat csinálni, és kezdj el hozzászokni, hogy nem érthetsz meg minden egyes szót. Ez nagyon fontos! Éppen ezért szigorúan tilos mindent ki szótáraznod. Csak azokat a szavakat amik a megoldáshoz visznek, vagy azokat amikkel már néhányszor találkoztál, de még nem tudod a jelentésüket.

 

Linkek a neten hallgatható szövegek forrásaira:

 

A nevük mellett találhatod, hogy milyen célra alkalmasak.

 

7 Rules of Effortless English (Ingyenes E-mail tanfolyam -  angol nyelvű)

http://learnrealenglish.com/7-steps-to-powerful-english-conversation

 

Learn Real English Lessons (Közép és Felsőfok)

http://www.EffortlessEnglishClub.com

 

The Learn Real English Blog (Szöveg és Audio)

http://www.LearnRealEnglish.com

 

The Learn Real English Podcast (Audio)

http://www.LearnRealEnglish.com

 

ELLLO (Hallás utáni szövegértés)

http://www.elllo.org

 

KanTalk (Chat, beszélgetés)

http://www.kantalk.com

 

VOA News (Hallás utáni szövegértés)

http://www.voanews.com/english/podcasts.cfm

 

Business English Pod (Hallás utáni szövegértés)

http://www.voanews.com/english/podcasts.cfm

 

ESL Pod (Hallás utáni szövegértés)

http://www.eslpod.com

 

Just Vocabulary (Hallás utáni szövegértés)

http://justvocabulary.libsyn.com/

 

 

Adult Learning Activities / California Distance Learning Project (Interaktív oktatás, kérdésekkel, szószedettel, kiejtésgyakorlással… tehát ezzel majdnem mindenre készülhetsz!)

http://www.cdlponline.org/

 

 

English Podcasts – Learn and Listen English Easily (könnyű Audio anyagok, szövegátirattal)

http://learn-english-podcast.blogspot.com/

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtehetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr722024520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása