HTML

Címkék

Friss topikok

  • Koandi: 'Legjobb tanulás a tanítás'-hoz: igen ráébredtem, hogy tanítani saját magunkat is lehet, azaz nem ... (2010.06.02. 14:22) Válj a nyelv igazi mesterévé!
  • norbigal: @Dolena: 1. Köszi :D 2. A szövegek megtanulása tényleg nem piskóta, mégis - legalábbis nekem - t... (2010.05.23. 13:33) Alapcélok

Archívum

2010.05.13. 18:39 norbigal

Tanulási hatékonyság

Találtam néhány érdekes grafikont a neten. A fenti grafikon - végre hivatalosan is - bizonyítja, hogy a legjobb tanulás a tanítás. Az alsó azonban elgondolkodtató... Egy kissé talán drasztikusnak tűnik, hogy csak akkor fogok emlékezni egy megtanult anyag 90%-ára, ha azt az anyagot én adom elő, és tele van mozgással :S Persze azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a "tanulási piramis" egy megtanult anyagot 2 hétre előre vetítve jellemez. Tehát azt gondolnám, hogy ha 2 hétig bele sem nézek az anyagba, akkor is a 90%-ára fogok emlékezni.  Ilyen szempontból ha csak az átlagos, hallgatás szerű tanulást veszem alapul akkor a 20% végülis abszolút reálisnak tűnik. Felmerül a kérdés, hogy ha mondjuk filmet néznék az adott anyagról, már akár tényleg 50% is megmaradna?!?! Ha ebből indulunk ki, akkor a filmnézés nyelvtanulásra abszolút alkalmas, bár nagy probléma, hogy ezen módszerrel még mindig nincs interakció. :S :D De egy dolog tökéletesen megmutatkozik: ha nem tanulásként, hanem tanításként fogunk fel egy anyagot - másszóval: ha el kell magyaráznunk azt valakinek - akkor érjük el az abszolút hatékonyságot. A módszer működőképesnek tűnik, ha visszatekintek korábbi tapasztalatokra. A nyelvtanulásba pedig úgy lehetne beültetni, hogy mondjuk az olasz mondatokat kiválogatom szituáció szerint ( a Kreatív Nyelvtanulás tartalmából ) és valami - számomra - elképesztő fontos dolgot elmagyarázok egy adott szituációban: PL.:eltévedtem: Questo é il molto importante adesso. How the hell can I get to the hotel that I stay in?!?!  Kicsit beteg helyzet, és lehet, hogy marhaság feltételezni, hogy az olasz emberke tud majd angolul is, de megjegyezni egyszerűbb így - még ha keverem is a nyelveket. :) És idővel akár még helyettesíthetem is az angolt az olasszal. De ha meglátom a tengert egészen biztos, hogy azt mondom: Questo é molto bello!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nyelvtehetseg.blog.hu/api/trackback/id/tr122000770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása